CLYNELISH 1996 Lato 2018

Please select your country
Please select county
Destylarnia Clynelish, położona w szkockich Highlands, wytwarza whisky o charakterze woskowo-owocowym, która cieszy się statusem niemal kultowym wśród wielbicieli whisky. Ten pełen charakteru trunek zawdzięcza swój profil aromatyczno-smakowy metodom produkcji stosowanym w Clynelish. Pozostawione w alembikach naturalne oleje wspomagają powstawanie gęstego, złożonego destylatu – wymarzonego do długoletniego dojrzewania.

Aromat: akcenty maślane, waniliowe krówki, biała czekolada

Smak: cukier trzcinowy, słodki wosk, przydymione owoce

Finisz: przyjemny, słodki, z nutkami dębiny

 

Po okresie niespiesznego, blisko 17-letniego dojrzewania w beczce typu hogshead po burbonie, przelaliśmy naszą whisky do mniejszej, 110-litrowej beczki po burbonie z destylarni Koval, po raz pierwszy napełnianej whisky szkocką (first fill). Okres w niej spędzony wzbogacił destylat, przydając mu wyrazistości i zdecydowanego charakteru – doskonały przykład zastosowania sztuki maturacji.

Aged 21 Years
MISSION GOLD
  • Campbeltown
  • sierpień 2018
  • Ex-bourbon barrel
  • Koval bourbon
  • 600010
LIMITED RELEASE
18/108
70cl/50%Vol