DEANSTON 1996 Lato 2018

Please select your country
Please select county
Budynki byłego zakładu tkackiego z XVIII wieku przeszły metamorfozę w 1965 – i stały się destylarnią whisky Deanston. Dziś jest ona jednym z najbardziej proekologicznych zakładów w branży, czerpiąc energię elektryczną z własnej turbiny napędzanej przez nurt przepływającej obok rzeki Teith. Łącząc tradycję z innowacyjnością, Deanston korzysta z organicznego słodu, oraz stosuje niezwykle długie okresy fermentacji. W rezultacie powstaje charakterystyczny, woskowy destylat – idealny do długiej maturacji w dębowych beczkach.

Aromat: toffi, karmelki owocowe, wanilia, pierniki

Smak: toffi, imbir, suszone owoce, orzechy

Finisz: satysfakcjonująco długi i bogaty

 

Po niemal dwudziestu latach dojrzewania w beczce typu hogshead po burbonie, wyselekcjonowana została mniejsza, 110-litrowa beczka first-fill po burbonie z destylarni Koval do dodatkowego dojrzewania, która stworzyła warunki do tego, by trunek nasz szybko zyskał bardziej wyrazistego charakteru – pierwszorzędny przykład finezyjnego zastosowania sztuki maturacji.

Aged 21 Years
BENCHMARK
  • Highland
  • sierpień 2018
  • Ex-bourbon barrel
  • Koval bourbon
  • 600009+10
LIMITED RELEASE
18/109
70cl/46%Vol